Glükozamin, minden, amit érdemes róla tudni – Kérdések és válaszok

A glükozamin pótlása bizonyos kutatások szerint többek között segíti az ízületek fejlődését, csökkenti az izületi gyulladásokat és támogatja a bőr nedvességtartalmának egyensúlyát is . A szervezet idővel egyre kevesebbet tud előállítani, így azt elsősorban étrend-kiegészítők formájában pótolhatjuk. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Olyan kémiai vegyület és természetes anyag, amely emberi és állati szövetekben fordul elő. Emberben a porcképződést segíti és leggyakrabban étrend-kiegészítőként alkalmazzák ízületi rendellenességek (például ízületi porckopás) esetén.

A glükozamin tartalmú étrend-kiegészítőket tengeri élőlények páncéljában, kagylóhéjakban, állati csontokban és gombákban is megtalálható forrásokból állítják elő.

Mire jó a glükozamin

Fontos kiemelni, hogy a glükozaminnal kapcsolatos vizsgálatok nem teljeskörűek, így nem egyértelmű a vegyület hatásossága a következőkbe felsorolt állapotok, betegségek esetén.

Gyulladások csökkentésére

Az eddigi kutatások kimutatták, hogy a glükozamin és a kondroitin gátolják a gyulladásos folyamatokat (például térdizületi gyulladás) az ízületi sejtekben, amelyek az ízületi folyadék előállításáért felelnek. További vizsgálatokra van szükség, de az eddigi eredmények azt bizonyítják, hogy a glükózamin-kiegészítők védelmet nyújtanak az ízületi károsodások ellen. 

Izületek védelmére

Az emberi szervezetben támogatja az ízületi porcok fejlődését. A kutatók úgy vélik, hogy támogatja bizonyos vegyületek – mint például a kollagén képződését is -, amelyek az ízületi porcok és az ízületi folyadék fontos összetevői. Javítja az ízületi folyadék minőségét és segíti a porcok regenerálódását.

glükozamin

Csont- és ízületi betegségek kezelésére

Több tanulmány azt mutatja, hogy a glükozamin szulfát tartalmú étrend-kiegészítők alkalmazása csökkenti a fájdalmat és enyhíti az osteoarthritis (OA) és a reumás ízületi gyulladás (RA) tüneteit.

Bőr egyensúlya

Segíti a bőr nedvességtartalmának fenntartását.

Egyéb betegségek, amire alkalmazhatják:

  • Sclerosis Multiplex
  • Glaukóma
  • Gyulladásos bélbetegség kezelésére
  • Intersticiális cystitis

Kinek ajánlott a szedése

  • sportolóknak, fizikai munkát végző embereknek
  • idős embereknek
  • porckopás esetén
  • porc- és ízületi betegségek esetén

Milyen formában alkalmazzuk

Vény nélkül kapható kapszula, por vagy tabletta formájában szedhetjük, vagy lokálisan krémek, zselék formájában alkalmazhatjuk. Szakorvos injekció formájában is adhatja, amennyiben szükséges. A szakemberek legfeljebb napi 1500 mg glükozamin szedését ajánlják.

Általában mangánnal és kondroitinnal kombinálva kapható. A mangán egy fontos nyomelem, amely a csontrendszert támogatja.

A vizsgálatok alapján a szájon át alkalmazott mennyiség harmada hasznosul. Szedése hosszú távú feladat, mert néhány hónap alkalmazás után fejti ki a hatását. A szakemberek a kúraszerű szedését ajánlják évente két alkalommal.

Van-e mellékhatása

Tekintettel arra, hogy az étrend-kiegészítők nagy részét tengeri élőlényekből (kagylók, rákfélék vázából – kininből) állítják elő, az arra érzékenyek, vagy allergiások nem szedhetik!

Ezek a kiegészítők nem kockázatosak, ám bizonyos mellékhatások, elsősorban gyomor- és bélrendszeri tünetek előfordulhatnak.

Természetes glükozamin forrás

A szervezet maga termeli, a kor előrehaladtával egyre kisebb mennyiségben. Természetes étrenddel csak igen csekély mértékben pótolható a tápanyag, ám vannak bizonyos élelmiszerek, amelyek támogatják a szervezet glükozamin termelését.

A glutamin nevű aminosav például serkenti a glükozamin termelést. Glutamint tartalmaz a nyers petrezselyem és a spenót, valamint számos zöld és kéntartalmú zöldségünk.

Ezen felül az omega zsírsavakban gazdag ételek, a tenger gyümölcsei, a halak, a hidegen sajtolt olajok, a zöldségek és a gyümölcsök mind a porcok- és az ízületek egészségét támogatják.